12746 klanten gingen u voor - 4,5 / 5 klantenbeoordeling
4.5/5

Wartebeeldcamera

De warmtebeeldcamera geeft de temperatuur in een ruimte weer. Het thermogram toont vervolgens waar warmteverlies optreedt.

Hoe werkt lekdetectie met een warmtebeeldcamera?

Een lekkage in of bij leidingen kunnen onaangename gevolgen hebben. Er zijn een aantal doeltreffende methodes die kunnen worden gebruikt om lekken zeer gemakkelijk op te sporen en te lokaliseren. Een voorbeeld van deze bij lekdetectie toegepaste methode is het gebruik van een warmtebeeldcamera. In zekere zin toont een warmtebeeldcamera de temperatuur in een bepaalde ruimte. Hoge temperaturen worden aangegeven met andere kleuren dan lage temperaturen, waardoor een beeld ontstaat dat een thermogram wordt genoemd. Het lijkt op een gewone foto, maar het is een radiometrisch beeld. Vloerverwarming kan bijvoorbeeld zeer duidelijk worden getoond wanneer het met een thermische camera wordt bekeken.

Wanneer kan thermografie worden gebruikt?

Thermografie kan onder meer worden gebruikt om te controleren op lekken in leidingen. Leidingen onder de vloer en achter muren worden zichtbaar met een thermische camera. Dit betekent dat zelfs lekken die we met het blote oog niet kunnen zien, zichtbaar kunnen worden gemaakt met een thermische camera. Dit is het grote voordeel van het gebruik van een thermische camera. Zonder te hoeven scheuren, zoeken of hacken, kan een lek relatief gemakkelijk worden gevonden. Nadat een lek is gevonden, kan een loodgieter zich concentreren op de reparatie ervan. We richten ons op het vinden van lekken, niet op het repareren ervan. Maar we kunnen u wel doorverwijzen naar een loodgieter.

Een thermogram na de ontdekking van een lek

In geval van een lek zal een thermogram bijvoorbeeld geen duidelijke sporen op de leidingen laten zien. De kleuren zijn niet duidelijk in de leidingen, zoals het geval zou zijn als het water in de leiding zuiver stroomde. Dat de kleurgrenzen onregelmatiger zijn, komt doordat we in dit geval zien dat het water, dat een bepaalde temperatuur heeft, naar de wand of de vloer stroomt. Dit, samen met de bouwkundige informatie, wijst erop dat er een lek is.