12746 klanten gingen u voor - 4,5 / 5 klantenbeoordeling
4.5/5

Traceergas

We pompen een bepaald gas in de leiding. Plekken met een verhoogde concentratie van dit (meetbare) gas indiceren een lek.

Lekdetectie met traceergas

Lekkages in een leiding, of het nu gaat om een leiding bij uw cv, een vloerverwarmingsleiding of een (andere) waterleiding, het kan op verschillende manieren ontstaan. In sommige gevallen kan de oorzaak van een leidinglek slijtage zijn of een onjuiste installatie. Wat de oorzaak van een lekkage ook is, deze moet worden gerepareerd. Doet u dit niet, dan kan waterschade ontstaan, die in de meeste gevallen onherstelbaar is. Soms is het duidelijk zichtbaar dat er een lek is, maar is de locatie van het lek niet gemakkelijk vast te stellen. In dit stadium is lekdetectie door de specialisten van Lekdetectie Advies een uitkomst. Wij kunnen een lek opsporen met behulp van verschillende lekdetectietechnieken.

De traceergastechniek is een voorbeeld van een techniek waarmee een lek in pijpleidingen kan worden opgespoord. Het is een veelgebruikte methode die ook gecombineerd kan worden met andere lekdetectiemethoden.

Voorbereidingen voor lekdetectie met traceergas

Voordat de traceergastechniek wordt gebruikt, moeten de slangen worden afgetapt. Een compressor wordt gebruikt om de slangen van druk te voorzien. Alle kranen worden geopend en de druk laat de slangen leeglopen. Zodra de slangen leeg zijn, wordt een mengsel van waterstof- en stikstofgas onder druk, het zogenaamde traceergas, in de slangen gebracht. Dit indicatorgas stroomt vervolgens door de slangen. Aangezien waterstof een zeer vluchtig gas is, vluchtiger dan water, kan het indicatorgas door de kleinste scheurtjes en gaatjes ontsnappen.

Hoe kan een lek worden opgespoord?

Lekken kunnen gemakkelijk worden opgespoord met een sensor die het gas volgt. De sensor, die eigenlijk een waterstofdetector is, wordt op verschillende punten naast de leidingen geplaatst om na te gaan of er op een bepaald punt extra waterstof van het traceergas in de lucht aanwezig is. Als dit het geval is, kan worden geconcludeerd dat op die plaats een lek is ontdekt. Dit kan met grote nauwkeurigheid gebeuren, zelfs tot op enkele centimeters, omdat de waterstofdetector een zeer gevoelige sensor heeft.