12746 klanten gingen u voor - 4,5 / 5 klantenbeoordeling
4.5/5

Kleurstofmethode

Door een kleurstof toe te voegen aan het leidingwater kan aan de kleur worden herkend waar het water weglekt.

Lekken opsporen met de kleurstofmethode

Lekken kunnen op verschillende plaatsen in en rond het huis voorkomen. We komen bijvoorbeeld regelmatig lekkende leidingen en lekkende dagen tegen in ons werk. Een lekkage bij uw (water)leidingen kan veel schade aanrichten aan uw woning. Daarom is het zinvol om het lek vroegtijdig op te sporen. Wij kunnen het voor u doen. De experts van Lekdetectie Advies hebben zich gespecialiseerd in lekdetectie met behulp van verschillende geavanceerde apparatuur. Een van de middelen die wij gewoonlijk toepassen is de kleurstofmethode. Deze lekdetectietechniek kan samen met andere methoden worden gebruikt, denk dan bijvoorbeeld aan vochtmeting.

Hoe de kleurstofmethode werkt

Het is een methode die in principe vrij gemakkelijk is, maar die wel zeer doelgericht is. Bij de kleurstofmethode mengen wij water met kleurstof. Het gekleurde water verschijnt op de plaats waar het lek zich voordoet. Bij deze techniek is er ook de optie om verschillende kleurtinten in te zetten. Zo kunnen verschillende kleuren worden toegepast op verschillende leidingnetten of daksecties. Op die manier kunt u zien welk leidingnet is aangetast of waar op het dak het lek zich bevindt. Door verschillende kleuren te gebruiken, wordt sloopwerk vermeden. Het onderzoeken van lekkages met deze techniek is vrij goedkoop. In plaats van de normale kleurstof kan ook een kleurstof worden gebruikt die alleen zichtbaar is bij belichting met een UV-lamp.  

Zo zetten we de kleurstofmethode in

Lekdetectie door kleurstof is van toepassing op lekken in leidingen en daken (op platte daken). Hetzelfde principe geldt voor beide soorten lekken: waar gekleurd water verschijnt, kan het lek worden gelokaliseerd. Wanneer er een lek is in een leiding, wordt het water meegevoerd door de stroming in de leidingen. Bij een daklekkage, bijvoorbeeld, wordt het gekleurde water door regenwater verspreid.