12746 klanten gingen u voor - 4,5 / 5 klantenbeoordeling
4.5/5

Endoscopie

Met de endoscoop (een dunne slang met camera) krijgen we een beter beeld van lekkages op moeilijk bereikbare plaatsen.

Lekdetectie met behulp van endoscopie, zo werkt dat

Lekken kunnen zich op allerlei verschillende plaatsen voordoen, ook op plaatsen die niet gemakkelijk toegankelijk of zichtbaar zijn. Leidingen bevinden zich vaak niet op een zichtbare plaats, maar zijn verborgen in de constructie. Het is dan ook bijzonder moeilijk om de staat van de leidingen te zien en te onderzoeken zonder ze te slopen of te ontmantelen. Toch is het soms noodzakelijk dat dit ontoegankelijke gedeelte onderzocht moet worden, bijvoorbeeld vanwege vochtproblemen of andere problemen. Wij zijn bekend met diverse lekdetectietechnieken. Wij zoeken altijd een manier om het lek op te sporen zonder sloopwerk. Een van deze methoden is endoscopisch onderzoek.

Het uitvoeren van endoscopische lekdetectie

Endoscopie is een methode die wordt ingezet als lekdetectietechniek. Bij endoscopie maken we gebruik van een endoscoop. Een endoscoop is in feite een soort kleine camera, waarmee veel verschillende moeilijk bereikbare plaatsen kunnen worden onderzocht, bijvoorbeeld om te zien of op die plaats schade is ontstaan. De endoscoop maakt verbinding met een scherm waarop te zien is wat de endoscoop vindt. Eventueel kan van het scherm een foto worden gemaakt. Endoscopie is een goede methode om moeilijk bereikbare kanalen. Dit komt doordat een endoscoop meestal niet breder is dan één centimeter en zijn lengte meestal tussen de twee en drie meter bedraagt.

 

Plaatsen waar een endoscoop kan worden gebruikt zijn bijvoorbeeld leidingen onder de badkuip of douchebak en spouwmuren. Een endoscoop is erg handig omdat het dan veel gemakkelijker is om het betreffende gebied te bekijken. Lekkages kunnen met een endoscoop zichtbaar worden gemaakt. Dit kunnen lekken (of andere complicaties) zijn in rioleringen, zwembaden en vijvers.

Gebruik van endoscopie bij andere onderzoeken

Endoscopie kan ook worden gebruikt voor niet-aquatische toepassingen, zoals luchtkanalen. Omdat met endoscopie een kanaal van binnen kan worden bekeken, kan meer dan alleen lekkage worden onderzocht. Ook corrosie kan worden ontdekt. Om deze reden kan endoscopie ook preventief worden ingezet.