12746 klanten gingen u voor - 4,5 / 5 klantenbeoordeling
4.5/5

Akoestisch onderzoek

Een lek produceert vaak een bepaald geluid. Dit geluid kan worden versterkt
zodat we het lek kunnen lokaliseren.

Opsporing van lekken door middel van akoestisch onderzoek

Een lek in een water- of centrale verwarmingsleiding kan om verschillende redenen ontstaan. Het is niet altijd mogelijk onmiddellijk te weten waar het lek zich bevindt, zodat een loodgieter niet zomaar aan de slag kan. Omdat de plaats van een lek niet met het blote oog kan worden gezien, moet het vaak eerst worden opgespoord, wat wij lekdetectie noemen. Een van de methoden die wij gebruiken om lekken te vinden is akoestische inspectie.

Hoe werkt een akoestische inspectie?

Zo kan bijvoorbeeld een lek in een waterleiding of boilerleiding worden opgespoord door een akoestische inspectie. Akoestische inspecties maken gebruik van geluid om lekken op te sporen. Akoestisch testen is een relatief eenvoudige methode om een lek op te sporen en vereist geen ingewikkelde technologie. In veel gevallen maakt een lekkende leiding een geluid dat meestal sissend is. Bij akoestisch onderzoek wordt gebruik gemaakt van een stethoscoop, die ervoor zorgt dat het geluid wordt versterkt. De stethoscoop wordt gebruikt om te luisteren naar het geluid dat wordt veroorzaakt door het water dat door de leidingen stroomt. Op plaatsen waar geen lekken zijn, zal het geluid anders zijn dan waar er wel een lek is. In de buurt van een lek heeft het geluid een hogere frequentie en is het hoorbaar. Met akoestische tests kunnen we de exacte locatie van het lek bepalen. Voor de locatie van het lek, bent u op de juiste plaats.

 

Complete rapporten na lekdetectie

Na het uitvoeren van een lekdetectie in uw woning, ontvangt u van ons een akoestisch inspectierapport. Opdat een loodgieter het lek kan repareren, is het goed te weten waar het lek zich precies bevindt. Het lekdetectierapport maakt het voor een loodgieter gemakkelijker om het lek te repareren. Vaak kunnen de kosten door de verzekeringsmaatschappij worden vergoed indien het lekdetectierapport als bewijs wordt overgelegd.